Republika Srbija
VIŠE JAVNO TUŽILAŠTVO U NOVOM SADU

Povodom izbora za narodne poslanike Narodne skupštine Republike Srbije, poslanike u Skupštinu Autonomne pokrajine Vojvodine i lokalne izbore, održanih dana 17. decembra 2023. godine, Više javno tužilaštvo u Novom Sadu obaveštava javnost o postupanju Višeg javnog tužilaštvova u Novom Sadu, sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije, Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu i Osnovnog javnog tužilaštva u Bačkoj Palanci.

Na dan održavanja izbora dežurni javni tužilac Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu od strane policije obavešten je da je više građana prijavljivalo navodnu „kupovinu glasova“, i to: u Veterniku, u Kovilju, kao i u Ljuboviji. Povodom svih primljenih obaveštenja o prijavama građana, dežurni javni tužilac je naložio postupanje policije radom na terenu, pregledom užeg i šireg lica mesta, obavljanjem razgovora se podnosiocima prijava, kao i sa drugim građanima, te naložio vršenje pregleda video nadzora, kao i preduzimanje drugih radnji u cilju provera navoda prijava.

Dežurni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu od strane Policijske uprave u Novom Sadu obavešten je o više prijava građana sa biračkih mesta u Bačkom Petrovcu, Magliću, Petrovaradinu, Kovilju, Futogu, kao i sa više biračkih mesta u Novom Sadu, koje su sadržale navode da pojedini građani vode sopstvene evidencije birača, a takođe su prijavljivane i navodne nepravilnosti na biračkim mestima. Povodom primljenih obaveštenja dežurni javni tužilac je nalagao da se utvrdi da li je došlo do narušavanja reda na biračkim mestima, da se utvrdi da li su navodne nepravilnosti ili primedbe konstatovane u zapisniku o radu biračkog odbora, te da li je došlo do prekida glasanja na biračkim mestima, kao i da se preduzmu i druge radnje u cilju provera navoda prijava građana i utvrđivanja činjeničnog stanja. Takođe, povodom događaja kada je aktivista Srpske napredne stranke, oštećena T.S. presretnuta i napadnuta na ulici od strane tri NN maskirana lica, dežurni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Sadu je taj događaj pravno kvalifikovao kao krivično delo Ugržavanje sigurnosti iz člana 138 stav 1 Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Osnovno javno tužilaštvo u Bačkoj Palanci na dan održavanja izbora nije primilo bilo kakva obaveštenja od strane policije koja su u vezi se izborima, niti su nakon održanih izbora Osnovnom javnom tužilaštvu u Bačkoj Palanci dostavljene krivične prijave za krivična dela iz grupe Krivična dela protiv izbornih prava iz Glave XV, Krivičnog zakonika Republike Srbije.

Nakon održanih izbora u Republici Srbiji, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava građana G.G. podneta protiv NN lica zbog zloupotrebe službenog položaja, u kojoj se navodi da je bez saglasnosti podnosioca prijave kao vlasnika nekretnine, na istoj adresi stanovanja upisano drugo lice, koje je dobilo poziv za glasanje.

Osim toga, Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu su dostavljene dve krivične prijave istog podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 156 Krivičnog zakonika, u kojima se navodi da su NN lica u Šapcu na biračkom mestu broj 33, i u Gornjoj Vrnjskoj, Šabac, na biračkom mestu broj 84, isplaćivala novac u vezi sa glasanjem.

Najzad, dana 18. decembra 2023. godine Osnovnom javnom tužilaštvu u Novom Sadu dostavljena je krivična prijava podnosioca V.P. iz Beograda zbog krivičnog dela Povreda prava glasanja iz člana 155 stav 2 Krivičnog zakonika u vezi sa krivičnim delom Davanje i primanje mita u vezi sa glasanjem iz člana 156 stav 2 Krivičnog zakonika, u kojoj se navodi da NN lice na biračkom mestu u Magliću pravi lične spiskove birača koji su izašli, odnosno nisu na izbore.

Javna tužilaštva će, u skladu sa svojim utvrđenim nadležnostima, preduzeti sve radnje i izvršiti potrebne provere svih podnetih krivičnih prijava u vezi sa izborima održanim dana 17. decembra 2023. godine i doneti javnotužilačke odluke u skladu sa zakonom.